sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Sääli robotteja kohtaan...


Robotiikka on viime aikoina kehittynyt. Ja tähän liittyen on tuotettu robotteja jotka kävelevät. Ja jotka myös hakevat tasapainoa. Näihin liittyviä tönimisvideoita löytyy ja niitä levitetään melko paljon. Ja melko usein näihin videoihin liittyy ajatuksia säälistä. Minulla on niin nais- että miespuoleisia ystäviä jotka ovat ilmaisseet säälivänsä. Lisäksi sisareni on ilmaissut säälivänsä näitä robotteja. Itsekin koen jonkinlaista sääliä näitä koneita kohtaan.

Ilmiö on sen verran yleinen että sen varaan on rakennettu useampiakin vitsejä. Esimerkiksi alkuun laittamani huumorivideo. Jonka hauskuus perustuu siihen että empatiantunne tiedostetaan vaikka sitä pidetäänkin jotenkin ei-perusteltuna. Samanaikaisesti.
1: Vastaavat ilmiöt ovat tavallisia kun kognitio on aiheena. Esimerkiksi uskonnollisuusteemassa. On kenties luontevaa uskoa jollain tasolla kummituksiin ja animismiin, mutta silti tätä harvoin pidetään vakavstiotettavana uskomuksena tai vakaumuksena sanan täydessä mielessä. Paitsi tietysti silloin kun halutaan bashata ateisteja ja puolustaa homo religiosus -ihmiskuvaa. Sitä kun ei oikein voi laadukkaammin puolustaakaan.

Onkin kiinnostavaa tiedostaa että tekoälyn luoma mielikuva perustuu jonkinlaiseen ihmismäisyyteen tai eläimenkaltaisuuteen. Kysymys on antropomorfismista. (Kaatumiseen reagoinnissa on varmasti tekemistä nimenomaan ns. peilineuronien kanssa.) Imitointi taas tuo mukanaan kaikki ongelmat jotka ovat toisessa muodossa tuttuja Turingin testistä. On selvää että eläimet ja ihmiset jotka kävelevät raajoilla hakevat tasapainoa ja liikkuvat samoilla menetelmillä. Ympäröivät fysikaaliset pelisäännöt ja niihin liittyvät rajoitteet kun ovat yhteneviä.

Tosin kaatumista estävä tekoäly ei ole se luonteista että ihmiset yleensä pitäisivät niitä tietoisina. Itse tosin näen että tämänlainen reagointi on varmasti oikeansuuntaista tekoälyä tietoisuuden rakentamiseen. (Koska ajan tietoisuusnäkemyksiä jotka korostavat ruumiillisuutta.) En kuitenkaan näe näiden laskentapotentiaalia sellaisena että robotit olisivat edes bakteerien tasolla...

1 kommentti:

Tom Kärnä kirjoitti...

Siteeraan ulkomuistista Leo Tolstoin tekstiä 'Omantunnon kujanjuoksu': rakkaus lähimmäiseen, sääli häntä kohtaan, kauhu veljien tappamista ja kiusaamista kohtaan.