tiistai 16. helmikuuta 2016

"Jos ette tee kuten haluamme, leikkaamme omista erityisoikeuksistamme"...

Uusi kirkolliskokous ja sen suhde avioliittokysymykseen on puhuttanut. Luultavasti kirkko jatkaa entisellä linjallaan. Tämä on tietenkin siitä mielenkiintoinen asia, että kun tasa-arvoista avioliittolakia vastustettiin, sitä vastustettiin usein viitaten siihen miten tässä yritetään hallita kirkkoa. ; (Toki syynä on varmasti ollut enemmän se, että parempien argumenttien puutteessa kelpaa vähän huonompikin köpellys - ja kenties se että moni näkee häät ja kirkkohäät synonyymeiksi - kuin se että tähän sanottuun olisi uskottu.)

Kuitenkin tässä yhteydessä on palattu myös Kari Mäkisen taannoin nostamaan teemaan. Kirkko ja muut uskonnolliset yhteisöt voivat lain muuttumisen jälkeen luopua vihkimisoikeudesta. Toisin sanoen tämän jälkeen kirkkohäät olisivat rituaali mutta eivät juridinen rituaali. Laput olisi täytettävä maistraatissa aivan kuten ateistienkin. Tästä esimerkkinä olkoot homot avioon päästävää lainmuutosta keinolla ja argumentilla millä hyvänsä vastustava Antero Laukkanen. "Esitys jättää huomioimatta sen, että kristilliset kirkot, jotka suorittavat suurimman osan avioliittoon vihkimisistä, eivät ole vielä muodostaneet kantaa uuteen tilanteeseen. On mahdollista, että avioliittokäsityksen eriytymisen seurauksena osa kirkkokunnista luopuu vihkimisoikeudesta"

Tätä on jopa pidetty jonkinlaisena uhkauksena. Argumenttina on ollut että homoseksuaaleja ei pidä avioon päästämän koska sitten moni uskonnollinen yhteisö voi haluta luopua vihkioikeudesta. Ja siksi laki ei saisi muuttua.

En tiedä mitä tähän voi sanoa ; Kun katsotaan tämän hetken vihkimisoikeutta, niin vihkimisoikeus myönnetään uskonnolliselle yhteisölle. Käytännössä kun tämä ehto täyttyy ja oikeutta hakee, luvan saa. Paitsi että Pro Seremoniat tai Vapaa-ajattelijat eivät sellaista tule saamaan. Sillä jostain syystä vaikka jokainen uskovainen yleensä mielellään huutaa ja hokee siitä että ateismi on uskonto, he eivät tässä yhteydessä halua sille uskontojen oikeuksia myöntää. Tämä on siitäkin merkittävää että monin paikoin ateistejen avioliittoon pääseminen on hyvin vahvasti vaikeutunut. ; Minusta itse asiassa olisi hyvä jos kaikki uskovaisetkin joutuisivat tähän samatasoiseen maistraatin aukioloaikaan sovittamiseen niin kenties virastojen toiminnat - kuten tämän hetken hyvin erikoiset ja äärimmäisen rajoitetut aukioloajat - saataisiin kuntoon kerralla. Näkisivät miten erinomaisen toimiva ja jouheva on se järjestelmä joka saa kirkollisiltakin aina kehua ja muistutusta. (Koska niinhän usein käy kun ollaan ideologisesti suhteessa johonkin käytänteeseen eikä itse jouduta käyttämään sitä vaihtoehtoa. Silloin se vaihtoehto toimii aina niin hyvin.)

Tämä jollain hassulla tavalla demonstroi sitä miten hyvässä asemassa uskonnot ovat. Ne elävät erikoisoikeuksilla verrattuna moneen muuhun aatteeseen, ideologiaan, filosofiaan, elämänfilosofiaan, maailmankatsomukseen .... verrattuna.

Ne elävät ikään kuin privileegoiiden maailmassa kuin suklaaliukuhihnan päähän aseteltu pikkulapsi. Sitten kun joku muu haluaa maistaa konvehdin sieltä tai täältä tämä pikkulapsi pahastuu verisesti. Että jos joku muu saa syödä pinosta niin häntä sorretaan. Koska ilmeisesti pikkulapsen mielessä tämä on hänen karkkiaan ja hänen liukuhihnanpäänsä. Mutta on kyllä jonkin huippu siinä että tämä pikkulapsi selittäisi että jos joku toinen syö yhdenkään konvehdin niin sitten hän itse jättäisi syömättä jonkin erityisen hyvän konvehdin. Ikään kuin karkki olisi kuin kaurapuuroa joka olisi väkisin syötävä jotta saisi luvan jälkkärille. Mutta sellaiseksi sitä meneekin suklaaliukuhihnan päällä. Todellisuudentajuttomaksi. Sellaiseksi että ne koetut ikävyydet ovat itse asiassa vain sitä että ollaan ahneita eikä tajuta että suklaa on yleensä ihmisille jälkiruokaa eikä pääateria.

2 kommenttia:

Niko L. kirjoitti...

Olen itsekin joskus esittänyt, että vihkimisoikeus myönnettäisiin kaikille sellaisille tahoille, jotka sen haluavat. Turha sillä on maistraatteja kuormittaa.

http://lr.domnik.net/2010/07/kirkko-vihkimisoikeus-seta/

Tom Kärnä kirjoitti...

Minäkin olen esittänyt oman mallini. Oi, katso:

Lopullinen totuus laista nk. tasa-arvoisesta avioliitosta