perjantai 12. joulukuuta 2014

Senttihelvetistä

Kuulin että työttömyyskorvaukset ja muut vastaavat tuet saadaan nykyään samana päivänä. Tässä kohden tilanne on käsittääkseni muuttunut. Että aikaisemmin tukia olisi tullut sillä tavalla että jokainen ei saa rahaa täsmälleen samana päivänä, vaan eri henkilöt ovat saaneet saman rahamäärän mutta kaikilla ei ole ollut samaa rahansaantipäivää. Mielestäni tämä ei ole hyvä asia. Mielestäni tuet pitäisi nimenomaan porrastaa eri päiville. ; Syynä on se, että olen katsonut sivusta monta kertaa sitä miten työtön luokka diilaa sosiaalisesti keskenään rahoillaan. Siinä yksi lainaa kaverilta kun on saamassa rahaa viikon päästä. Tämä kaveri lainaa ja makselee velkojaan koska on saanut rahat tänään. Syy on selvä.

Syrjäytymistä voi toki tapahtua monesta syystä. Mutta impulssikontrollin puute näyttää olevan hyvinkin merkittävä tekijä. Toki syrjäytymistä tapahtuu masentumisen ja typeryyden vuoksi. Mutta osa syrjäytyneistä on hyvinkin fiksuja. Impulssikontrolli näyttää sen sijaan olevan usein hyvin heikko. Ja kun tämä yhdistyy päihteisiin, on kokonaisuus itseään ruokkiva. Heikolla impulssikontrollilla on vaikeaa pyristellä päihderiippuvuudesta. Ja päihteet heikentävät impulssikontrollia. Jos vartijana olemisesta oppii yhtään mitään niin sen, että valtaosta tekosista on aivan käsittämätöntä typerehtimistä.
1: Tosin minun standardeilla "luokkaretkeläisten" isku Tillanderin panssarilasia vastaan oli idioottimaista. Eikä pelkästään siksi että vandalismi on huono tapa ajaa asioita. Vaan myös siksi että johan sen sanoo järki. Ei tarvitse kuin laskea paljonko panssarilasi kestää ja sitten miettiä miten kovaa impaktia polkupyöräteline antaa lasille. Siinä sitä voi laseskella kuinka kovaa jytyytystä lasi kestää tai ei kestä. Ja miettiä kykeneekö tuottamaan sellaisen voiman. (Ei pysty.) Sen sijaan jos tilanteen ennakoi, hankkii sopivat välineet ja käyttää tieteen voimaa, voi sen haluaman vandalismin suorittaa. Vika on siis paitsi etiikassa niin ennen kaikkea myös toteutuksessa. Saatanan spontaania aggroontumista. Kunnon vallankumous ei synny kaaoottisesta eiorganisoidusta pelleilystä!

Kun "takkirauta" -blogissa selitetään miten yrittäjältä vaaditaan pitkäjänteisyyttä "Jollekin anarkomarkolle voi olla täysin käsittämätöntä ylipäänsä se, että tällainen pienyrittäjäriistoporvari on saattanut pyörittää puljaansa 20-30 vee ennnenkuin hän on saanut sen siihen jamaan, että anarkomarkot poimivat sen vihansa kohteeksi ja särkevät paikat. Tai se, että ruukinmatruunan kaltaiseksi porvariksi nouseminen on pitkällinen projekti joka alkaa jo peruskoulun yläasteella, ja vaatii paljon sitkeyttä, yrittämistä ja kieltäytymisiä sekä usein toimimista lauman arvoja ja laumasieluisuutta vastaan." En voi olla huomauttamatta että tämä on totta. Ja tässä on tavallaan yllättävän syvä ydin. Robert Kurzban nimittäin kertoo "Why everyone (else) is a hypocrite" -kirjassaan kertoo että tahdonvoima on melko vahvasti synnynnäinen. Tahdonvoima on myös ominaisuus eikä mikään varanto jota kulutetaan. Siksi osa ihmisistä sanoo kaikkeen ratkaisuksi sen että sen kuin päättää että tekee sen. Koska heidän omalla kohdallaan se menee niin. Osalla se on sitten paljon heikompaa.

Ja tämä on sen senttihelvetin ydinteema. Kun kaikki saavat rahat samana päivänä, he ovat muutamaa päivää ennen uuden rahan saantia kusessa. Tasaisempi rahantulo auttaa hommat pysymään edes jotenkin kurissa. Siksi tuissa pitäisikin rahan tuloa porrastaa. Jos vanha systeemi todella antoi rahoja hieman eri päivinä niin siihen palaaminen olisi varmasti hyvä. Jos sellaista ei ole ollut, siihen siirtyminen olisi hyvä.

4 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

Adolf Hitler halusikin, että hänen oma tahtonsa valuisi jokaisen saksalaisen sotilaan tahdoksi. Hän unohti sen, että myös neukuilla oli oma tahto.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

pardon le fuck?

Tom Kärnä kirjoitti...

Luulin että mainittiin tahdonvoima.

Tom Kärnä kirjoitti...

Ehkä oma kommenttini ei kuitenkaan kovin syvällisesti liity aiheeseen. Jatkan Jaakko Häkkisen tekstin "Kielet Suomessa kautta aikain" lukemista, jotta pääsen jossain vaiheessa nukkumaankin.