maanantai 15. joulukuuta 2014

Pieni ajatus : Ihminen ja itsesammutus (eli "miksi kristityt eivät vain tapa itseään")

"There is but one truly serious philosophical problem and that is suicide. Judging whether life is or is not worth living amounts to answering the fundamental question of philosophy. All the rest - whether or not the world has three dimensions, whether the mind has nine or twelve categories - comes afterwards."
(Albert Camus)

Kirjoitin aikaisemmin ns. ultimaattikoneesta. Eli laitteesta jolla on äärimmäiset nimet "ultimate machine" ja "useless machine". Eli laitteesta joka käynnistyy ja toimii vain sitä varten että voisi kytkeä itsensä pois päältä. Kun painat kytkimen on -asentoon, kone käy painamassa kytkimen off -asentoon.

Ultimaattikoneita voi tietysti tehdä mutkikkaammiksikin. Sitä voisi ajatella että kone voisi tehdä välissä jotain ja sitten lopuksi se kytkisi itsensä pois päältä. Tietokoneella tämä ei olisi hirveän vaikeaa. Sillä tietokoneet sammutetaan jo nykyään ohjelmallisesti. Lukuisissa koneissa ei ole enää mekaanista päälle-pois -nappulaa, yhteys on ohjelmallinen.

Asiaa voi viedä vielä pidemmällekin.

Jossain mielessä kuolevaisen on helppoa tiedostaa se, että hänen toimintansa lakkaa joskus. Monesti kuolemaa lähestytään sellaisella ajatuksella että kuolema on pelkästään koneen rikkoutumista. Mutta toisaalta useammassa kuin yhdessä uskonnossa kuolema selitetään osaksi jotain suurta tarkoitusta. Jolloin kuolema ei olisikaan mikään rikkimeneminen vaan jonkinlainen funktio.

Jos ihmisen kuolemalla on jokin suuri teologinen merkitys, niin siinä tapauksessa olemme kaikki jonkinlaisia mutkikkaita ultimaattikoneita. Mikä tietysti hieroo ylpeyttämme sellaisella tavalla jota vain kuolevaisuus voi uhata. Tai vaihtoehtoisesti nöyryyttä korostaen tämä tekee meistä hyödyttömiä kokeiluja.

Onkin huvittavaa ajatella että itsemurhaaja saattaa tälläisessä maailmassa hyvinkin toteuttaa syvintä tarkoitustaan. Useinhan koneet pyörivät jotta tekevät jotain ja jatkavat tätä niin kauan kuin tämä prosessi on kesken. Kuoleminen voisi olla ihmisen tärkein teleologinen päämäärä. Hieman kuten koneen off -asentoon meneminen ultimaattikoneelle. Tässä mielessä itsemurha ei enää olisi synti. Kenties se on jotain johon meitä tulisi kannustaa, Jumalan nimessä.

Ajatus itsemurhateleologiasta on intuitiivisesti absurdi mutta sisäisesti koherentti.

Ja suurin murhe syntyykin siitä että tiedostaa että mitä kaikille Jumalan tavoitteita ja käskyjä koskeville etiikan suuntauksille käy tämänlaisten vastaesimerkkien edessä. Moni kun pitää teleologisia tulkintoja moraaliargumentteina. Mutta samalla pitäisi tunnustaa että itsemurha olisi teistisen etiikan eräs sujuva lopputulema.

Itsemurha onkin kova haaste kaikille opeille joissa uskotaan Jumalaan ja päämääräkeskeiseen etiikkaan. Jossa hyvä lopulta voittaa ja jossa päämäärää kohti meneminen korostuvat tarkoitusta sitoessa. Tai ainakin kaikille niistä teistisistä opeista joissa itsemurhaa ei erikseen ole muistettu kieltää. Ja yllättävän usein tämä on unohtunut, koska jopa muinaiskulttuureissa on ollut tärkeämpää vihata vääräuskoisia tai homoseksuaaleja.

Tämä ongelma koskee myös esimerkiksi kristinuskoa. Raamattuhan ei puhu itsemurhasta joten itsemurhaa vastustavat käyttävät eiraamatullista "elämä on lahja" -argumenttia. Tai parhaimmillaan esittävät että käsky "Älä tapa" koskisi myös itseä. Tosin tämä tappamiskielto ei kieltänyt sodassa tappamista tai kivittämällä teloittamista, koska kielto itse asiassa kieltää juridisen konseptin, murhan tai vastaavan asiattoman tappamisen. Itsemurha taas ei oikeastaan ole murha koska murhan uhri kuolee tahtoaan vastaan. Joten kristinuskon kanta itsemurhan syntisyyteen ei ole opillisesti niin ilmiselvä kuin voisi kenties luulla esimerkiksi sen pohjalta mitä suurin osa kristityistä sanoo asiasta.

Näin ollen kristityn tärkein kysymys onkin siinä että miksi hän ei tapa itseään ja pääse ihanaan Taivaan kotiin jo nyt heti. Mieleni miltei tekisi kannustaa monia tietämiäni kristittyjä pohtimaan tätä asiaa erityisen vakavasti. Sekä itsemurhan tehneiden kannalta. Että omalta kannaltaan.
En tiedä mitä koraani sanoo itsemurha-asiasta, mutta luulen että itsemurhamarttyyrit vihjaavat vahvasti siihen suuntaan, että tässä uskonnossa sovelluskenttää on ja voin lähettää samat terveiset jokaiselle ISIS the combatfighter -jihadistille. Tosin toivon että eivät samalla lennä kerrostaloja päin.

Ei kommentteja: