keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Yleisvessojen ja yhteissaunojen kauhut

Monet keskustelunaiheet virtaavat Suomeen ulkomailta. Tähän liittyen yksi näkyvimmistä copy-paste -keskusteluista on koskenut sukupuolettomia WC:itä ja pienemmässä määrin yhteissaunoja. USA:sa on riidelty ei-sukupuolisidonnaisista tiloista ja tähän liittyen kommentteja on tullut myös homojen ja transsukupuolisten WC -käyttäytymisestä. Asia on ollut monista esimerkiksi boikottien arvoista. Ja pommin.

Niiden paheksujien listoilla on yksi erikoinen piirre. Niissä on sellaista siveysajattelua joka on itselleni jossain määrin tuttua jopa nykyisissä WC -malleissa. En suosi misten pisuaareja, en varsinkaan niitä avoimia kaukaloita joihin kustaan. (En edes tiedä millä nimellä tätä rivikusenta-automaattia kutsutaan.) Pyrin käymään suljetuissa tiloissa niin ison hädän kuin pienen hädän koittaessa. En usko että minua erityisesti tirkistellään. Häveliäisyys on tätä abstraktimpaa.

Tässä mielessä ymmärrän toki jos joku ottaa kierroksia ja puhuu siitä että ei pidä että WCissä tirkistellään. Mutta sitä minä en ymmärrä että homot ja transsukupuoliset nostetaan tässä ongelmaksi. Jos korostettaisiin heteropervojen tirkistelyä, asian voi vielä ottaa jonkinlaisena liioitteluna. Mutta Mika Raatikaisen linja, jossa korostuvat "homostelijoiden" suosimat yleiset pesutilat ja WC:t ja "seksistisen homokyyläyksen uhrina oleminen". Se on sitten hyvin erilainen asia ; Siinä vaiheessa kun hän selittää että hän haluaa "jatkossakin pestä itsensä kyyläysvapaasti", ei enää voi muuta kuin nauraa..

Mutta nähdäkseni juuri sukupuolisidonnaiset WC:t ovat sellaisia että mieheksi itsensä kokeva transsukupuolinen on helposti naisten seassa ja homoseksuaalit ovat nimenomaan siinä rivikusenta-automaatilla, mahdollisuutenaan tuijotella vieraita sukuelimiä. Jos homojen tirkistely pelottaa ja tuota pitää relevanttina niin kauhistuttavin asia onkin se, että nykymallissa homot saavat tirkistellä mutta heteromiehet eivät. (Jos se nyt on mikään ongelma.)

Ei kuitenkaan ole tavatonta kuulla siitä miten yleiset WC:t olisivat nimenomaan homoille ja transseksuaaleille erityinen tirkistelymahdollisuus. Ilmeisesti tämä asia vetää puoleensa joitakuita idiootteja. Sellaisia joiden olemassaolo on paras argumentti demokratiaa ja yleistä äänioikeutta vastaan. On toki mukavaa mennä epämukavuusalueelle kyseenalaistamaan omia perusarvojaan, mutta rajansa kaikella!

Ei kommentteja: