keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Jumala on nörtti

Joskus kun pelaa tietokonepelejä, sitä voi haluta tietää miten peli on tehty. Asia on kiinnostavaa siihen asti kunnes sitä todella pitää katsoa. Koodi on mekaanista, tylsää ja mutkikasta. Ja sitä on hyvin hyvin paljon. On paljon mielekkäämpää pelata itse peliä. Paitsi koodarinörteille joiden mielikuvitus luo ihan koodin binaarilukutasolta varmasti koko pelin silmien eteen rikkaana kuvitelmana, vähän kuin käpylehmät isovanhempien lapsuusaikojen köyhille lapsille. Tämä kyky tekee heistä nörttejä. Ja melko tylsiä ihmisiä.

Olotila tämän edessä on sama kuin magiikassa. Piff the Magic Dragon on kertonut miten taikuudessa tempun katsominen on hauskaa viihdettä mutta itse taikatempun keksiminen ja harjoittelu ovat pitkäpiimäisiä ja tylsiä asioita. Siksi taikatemppuiluun tarvitaan nörttimäistä luonnetta.

Sama ilmiö on myös ihmisen geenien kanssa. Moni kuvaa Jumalaa insinöörinä. Mutta on ilmiselvää että hän on nörtti. Jos katsoo vaikka Jumalan luomaa avataria - eli kuvaa jonka Hän on luonut omaksi kuvakseen - ihmistä, voidaan huomata että elämisessä viihdyttävintä on eläminen tai ainakin naapurien elämien katsominen ikään kuin käyttöliittymätasolla. WYSIWYG -maailmassa ilman turhaa analyysiä.

Ja sitten kun menee tutustumaan vaikka NCBI:n geenipankkiin, joka kertoo suoraan minkälaiseksi Jumala on meidät koodannut DNA -tasolla, on vastassa vain hyvin tylsänoloista kirjainsoppaa ...ATCGTAGATCT.... Ja vaikka hakisi itselleen hupia hakemalla hauskinta mahdollista kikkelivitsiä, niin SRY -geenikin on ihan samanlaista. Ei ole siinä kovin hauskoja kohtia. Tosin hieman miltei hymähdin kun luin kohdan "...gaatcccaga atgcgaaact cagagatcag..." ääneen ... kunnes en hymähtänytkään. Genomi jos jokin kertoo että sen Luoja on selvää nörttiainesta.

Jumalan nörttiys selittää sitä miksi uskovaisten ja nörttien välille voidaan nähdä paljon samanlaisuuksia. Ja ennen kaikkea tämä yhteys selittää miksi Jumalalla tuntuu olevan niin paljon erilaisia siveyssäädöksiä. On selvää että Jumala ei halua että hänen luomuksillaan on rikkaampi seksielämä kuin Hänellä itsellään.

Ei kommentteja: