keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Jos vuori ei tule Kapteeni Kirkin luo, on...


"Fall On Your Sword" on tehnyt kappaleen "Shatner Of The Mount". Se on kooste Shatnerin haastattelusta. Kooste ei ole lyhennelmä tästä haastattelusta vaan sille on annettu hyvin omanlaisensa sävy. Kun itse videossa korostetaan esimerkiksi kontrastia siitä miten saastunut planeetta rinnastuu sankariin joka kiipeilee ilman turvavälineitä puhtaassa luonnossa. Haastattelussa kiipeämisen nähdään symbolisoivan itsensä ylittämistä, itsensä haastamista. Kappale on...hieman erilainen.

Tämänlaisia videoita tehdään melko paljon. Ja jopa ottamani kanta siitä että kyseessä on kappale väittää että tuotos on musiikkia. On selvää että Shatnerin haastattelu/puhe ei ole musiikkiteos. Mutta "Shatner Of The Mount" tuntuu ainakin minusta olevan sellainen. Tärkein perustelu tälle asialle on pääasiassa tunne siitä että se on musiikkia. (Joka ei tiettävästi ole argumentti oikein millekään.)

Muuten siitä tekee musiikkia se, että siinä on taustamusiikkia. Lisäksi editointi on tehty melko hyvin ja sen avulla puheeseen on luotu melko tarkasti aseteltu rytmi. Toistolla luodaan lauluille tyypillisiä iskulauseita ja niiden välille luodaan rytmiä. Lisäksi tuotoksessa on musiikkikappaleen rakenne, sellainen hyvin totuttu jossa on sisältöään vaihtava säkeistö ja erillinen kertosäe. Tämä kaikki kompositiointi - taustamusiikin asettelu, rytmi, toisto ja laajempi rakenne - tekee ei-musiikkihaastattelusta musiikkia joka ei ole haastattelua.

Remixaaminen tällä tavalla ei tunnu kovin luovalta. Toisaalta kompilointi on hyvin yleinen osa taidetta ; Se, että jokin koostuu osista joilla on lähde jossain muualla ei tee siitä suoraan plagiaattia. Plagiointia vastaan toki puhuu sekin että kaikki tietävät että mistä ääni ja puhe on saatu. Itse asiassa koko musiikkikappale toimii lähinnä jos tunnet "Star Trekin" ja Shatnerin itsensä.

Kokonaisuudessa on kaiken lisäksi jotain joka on mielestäni puhdasta. Videotuotos ei tee Shatneria naurettavaksi, vaan se on jollain omituisella tavalla elämän ylittävää. Se välittää asenteen joka on hieman erilainen kuin Shatnerin haastattelu, joka sekin toki on jokseenkin elämyksellinen. Sekä haastattelu että siitä tehtävä kappale ovat jokseenkin B.S. -pitoisia. Mutta sellaisella hyvällä tavalla.

3 kommenttia:

Korppi on oikeus kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Korppi on oikeus kirjoitti...

Nokitan. Shatner-biisi on hyvä, mutta Picardin vastaava parempi ja villimpi.

Korppi on oikeus kirjoitti...

You just kept talking in one long incredibleunbrokensentencemovingfromtopictotopicsothatnoonecanhavethechancetointerruptthatisreallyquitehypnotic.