torstai 28. heinäkuuta 2016

Miltä kuulostaisi KELA:n tukema terveysleikkaus?

Transsukupuolisuuden poistaminen sairausstatuksesta on herättänyt keskustelua ja joissain piireisä suosiotakin. Tämä on tietenkin asetettavissa seksuaalisuutta koskeviin ilmiöihin. Esimerkiksi homoseksuaalisuus on ennen kriminalisoitu tai pidetty sairautena. Ja tämänlaiset statukset ovat tietenkin halventavia. Näin ollen transsukupuolisuuden poistaminen sairausstatuksesta on nähtävissä jonain joka heijastaa ennen kaikkea yhteiskunnan asenteita ja arvostuksia. Ja tämä voi olla tärkeää jos mietitään kunnioittamista ja arvostusta.

Transsukupuolisuuden ongelma on se, että "se ei tavallaan ole mikään seksuaalisuus". Se on prosessi jonka puolesta puhuu tilan pysyvyys ja se, että ilman sukupuolielinkirurgiaa ja hormonihoitoa siihen liittyy kasvanut itsemurhariski. Ihminen tarvitsee tätä kautta leikkauksen.

Haasteeksi tulee se, miten pitää suhtautua vaikka siihen että yhteiskunta korvaa muutosprosessia vaikka KELA -korvauksin. Tämän kohdalla korvausoikeus taas alleviivaa helposti sairautta. Ja terveeksi julistettaessa on vaikeampaa selittää miten prosessi pitäisi korvata. Ja tämä taas johtaisi siihen että vain varakkailla olisi rahaa käydä prosessi läpi. Eli köyhät väärään ruumiiseen syntyneet saavat sitten kuolla.

Tässä mielessä sukupuolta korjaavat ovat tavallaan puun ja kuoren välissä tavalla joka on hyvin ainutlaatuista. Mutta toisaalta se heijastelee yleisiä näkemyksiämme. ; Yhteiskuntamme korvaa sairasstatuksella koska meillä on sinänsä terve ajatus siitä että sairaat tarvitsevat parannusta eivät terveet, ja että heikkoja täytyy tukea koska vahvoja ei tarvitse. Sairassatus on kuitenkin samalla stigma joka syö arvostusta. ; Tälläiseen on aika ikävää joutua sitä kautta että aivoissa on synnynnäinen anomalia.

Ei kommentteja: