maanantai 6. maaliskuuta 2017

Elämmekö parhaassa mahdollisessa multiversumissa?

Multiversumi on ateistinen ja naturalistinen konsepti. Toki tämä on siitä jännittävä konsepti että näitä muita universumeita ei havaita. (Ainakin osassa multiversumimalleista todisteita tosin haetaan epäsuorasti.) Tässä mielessä moni teisti moittii multiversumia juuri sellaisilla kuvauksilla havaitsemattomasta jotka ovat ongelmallisia Jumalan uskottavuudellekin. Jossain mielessä tässä voisikin sanoa että kenties multiversumi on samankaltainen kuin teistien selitysmallit, joskin ilman tietoisuuden ja vastaavien piirteiden olettamista.

Multiversumilla on kuitenkin myös toinen piirre. Joka on kenties syy sille miksi epäluuloisuutta voisi olla syytäkin pitää.

Kuvitellaan että meillä on kristitty joka kannattaa multiversumimaailmaa. Katsotaan sitten Everettin monimaailmatulkintaa tai Tegmarkin modaalista realismia, molemmissa on takana ajatus jossa maailmassa olisi aikamoinen määrä hirvittäviä universumeita. ;Etenkin Tegmarkin ajatuksissa on lähes ilmiselvää että "jossain" on olemassa maailma jossa eletään kärsimyksen täyttämä maailma eikä tästä päästä tuonpuoleiseen.

Tätä kautta multiversumi tuokin helposti vaikeuksia pahan ongelman muodossa ; Multiversumi kun pyyhkii ensin uskovaisten antrooppisen periaatteen takana olevaa voimaa. Ja sen jälkeen olisi käsiteltävä multiversumeita joissa Jeesus ei antautunutkaan ristille.

Tämä olisi haaste kristinuskolle, jos sen selitysmallit joita se käyttää jo maan päällä eivät olisi sellaisia että ne kestävät aivan minkä tahansa ikävän tapahtuman ilman että Jumalan kaikkihyvyys tai kaikkivoipaisuus kyseenalaistuisi. Ehkä joku vain sanoo että me elämme parhaassa mahdollisessa multiversumissa. (Triviaalisti tämä on Tegmarkin kohdalla tottakin ; Kun kaikki tapahtuu jossain on "multiversumi" tietenkin ainut mahdollinen "multiversumi".)

Ei kommentteja: