lauantai 15. lokakuuta 2016

Myyrävuositeoria toimii

(ID)Kreationismista puhuttaessa on vallalla ollut kaksi suosittua näkemystä. Ensimmäinen on näkemys siitä että kreationismi on käytännössä tuhoutumassa tai jo tuhoutunut. Eli se on marginalisoitunut eikä voi sieltä nousta. Toinen taas korostaa sitä että koko kyseisen ideologian toiminnan takana on laajasti sanoen se, että se nousee esiin erilaisissa kampanjoissa ja katoaa sen jälkeen. On puhuttu jopa siitä että kreationismilla olisi "myyrävuosia".

Olen itse niitä jotka "hakkaavat kuollutta hevosta", tai pysyttelen aiheen kritisoinnissa silloinkin kun se tuntuu joltain joka olisi jo syytä unohtaa. Syynä on se, että näen että kreationismi on käytännössä juridista fundamentalismia jossa on kyseessä pääasiassa se, että halutaan tarttua koulujen opetusohjelmiin. Eli kreationismissa ei ole ensisijaisesti kysymys edes tiedemaailmaan pääsemisestä. ; Tässä mielessä kreationismia onkin kuvannut se, että lakitupatappioiden jälkeen on paettu hiomaan uutta strategiaa jolla olisi juridisia mahdollisuuksia.

Tässä mielessä olen säännöllisen epäsäännöllisesti seurannut esimerkiksi "Uncommon Descent" -blogia ja monia muitakin vastaavia (ID) kreationistilähteitä. Niissä on ollut havaittavissa jopa sitä että keskustelu on siirtynyt muihin aiheisiin kuin evoluutiodebattiin.

Siksi olinkin hieman yllättynyt kun "Metro" -lehden tekstiviestipalstalle kumpusi kreationistissävyisiä kommentteja. Mukana oli jopa mainittu "älykäs suunnitelma" ihan sanaparina. "Panda's Thumb" tiesi sitten kertoa että Teksasissa kreationistit ovat pykänneet uuden lakialoitteen - jonka aiheena on jotain jota voi pitää koulutusteoriaani vahvistavana. Teksasissa halutaan vaikuttaa tiedeopetukseen.

Tästä syntyy vähän sellainen tunne, että kenties en olekaan hakannut kuollutta hevosta. Olen moittinut ennakoivasti jotain sellaista aihetta jonka parissa on samaan aikaan tehty myyräntyövuosia ; Kun ideologisesti motivoidut tahot rahoittavat toimintaa, pieni määrä PR -työtä rakentaa mainoskampanjan jolla houkuttelee mukaan vähäksi aikaa uskonnollisesti motivoituneita ihmisiä.. Se on kreationististen kampanjoiden toimintaperiaate. (Ja tavoite on aina kouluopetukseen tarttuminen, joko siten että "puolustetaan sananvapautta" ja halutaan opettaa myös kreationismia. Tai sitten ollaan suojelullisesti sensuristisia ja halutaan kieltää evoluutio. Suhtautuminen sananvapauteen ei ole konsistenttia. Suhtautuminen kouluopetuksellisuuteen on.)

2 kommenttia:

Jklak kirjoitti...

Se hevonen vain "leikkii kuollutta" vaikka on itse asiassa mitä,verevin Troijan heppa....

Tom Kärnä kirjoitti...

Ei evoluutiota voi kieltää. Se on luonnonilmiö.

Ja vaikka voitaisiin, niin eiköhän miljoonan vuoden sisällä se putkahtaisi taas esiin miljoonassa paikassa.