maanantai 30. toukokuuta 2016

Siniristitön lippumme

Viime päivinä on keskusteltu Finlandia -hymnistä ja Maammelaulusta. Siitä että kansallislaulumme voitaisiin vaihtaa ; "Finlandia-hymni on hieno ja arvokas sävellys, jonka säätäminen Suomen kansallislauluksi olisi hieno tapa juhlistaa itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa, lujittaa suomalaisten yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja kunnioittaa Suomen kansan perinteitä, puoluehallitus linjaa."

Mielestäni Finlandia -hymni ei sovi kansallislauluksi koska se ei ole kovin helppo yhteislauluksi. Se on kuitenkin symbolisesti Suomeen sidottu, kulttuurisesti tärkeä ja itse asiassa oikein kaunis kappale. Lisäksi ihmiset osaavat sen sanat paremmin kuin Maamme -laulun hirvittävän monet säkeistöt. Kenties vakuuttavin argumentti on tietenkin se, että Finlandialla on minuun itseeni hyvin läheinen ja merkityksellinen suhde.

Tämä muistuttaa siitä että kansalliset symbolit on vaihdettavissa. Monet pitävät esimerkiksi Suomen vaakunaa jonain jota ei voi rukata uusiksi. Teoriassa pystyy. Tätä tehdään harvoin, mutta se on mahdollista. Itse asiassa hyvin monissa maissa lippuja, vaakunoita ja kansallislauluja löytyy tuskastumiseen asti. (Jos ette usko, suosittelen tutustumaan "Napoleonin kompleksien" keskeneräiseen mutta massiiviseen kansallissymboliprojektiin.)

Itse olisin huvittunut jos samassa yhteydessä tehtäisiin, ihan siksi että voitaisiin, ottaa pois se kovasti symbolinen ja keskusteluissa esiintynyt risti siitä Suomen lipusta. Tämä vaihto olisi mahdollista tehdä. Sillä olisi siinäkin mielessä arvoa, että nykyinen SSS -politiikka on esittänyt #koultuslupaukseen liittyviä toimia jotka alleviivaavat sitä että se arvostaa puhdasta mieltä joka on mahdollisimman tabula rasa. Ja jos kristinusko on ollut maan perustalla ja meillä on ollut historian varrella valtionkirkko sanan vahvassa mielessä, voidaan huomata että kirkko on jokin joka kritisoi nykyhallitusta harvinaisen tiukasti. Joten kenties valtio on syytä siivota kirkosta, ei tosin niistä syistä joita vapaa-ajattelijat kannattavat. Lisäksi valkopesu voisi olla etnisyyteen koskeva kanannotto joka viehättäisi monia niistä joista esimerkiksi suomen kansalaisen pärjääminen kauneuskilpailuissa on jotain joka olisi syytä tehdä etnisyys edellä.

Lipun valkopesemisen ainut huono puoli olisi siinä, että sen jälkeen se voisi tarpeettomasti sekoittua Ranskan armeijan sotalippuun.

Ei kommentteja: