lauantai 14. marraskuuta 2015

Lisää säästöjä vapaa-ajattelijoille

"Helsingin Sanomissa" kerrottiin, miten vapaa-ajattelijoista on epäreilua että kirkko saa ehtoollisviininsä verottomana. Kirkko toki ostaa viininsä, mutta saa siihen "alennusta". Veroton viini tuo säästöjä kirkolle. "Liiton mukaan alkoholiverotusta koskevat EU-direktiivit eivät mainitse ehtoollisviinien verovapautta. Lähtökohtaisesti kaikki nautittavaksi tarkoitettu alkoholi tulee verottaa, mikäli poikkeusta ei ole säädetty yhteisötasolla."

Tämä on toki siinä mielessä asiallinen huomautus, että on kieltämättä omituista että valtion monopolissa oleva Alko myy eri hinnoilla tuotteita eri asiakkaille, ja tämä erotusprosessi on ideologinen. Lisäksi argumentit sen puolesta miksi kirkon pitäisi saada verovapaus on hyvin vajaata. Lähinnä esiin on tuotu asennetta jossa tämä on "pikkuasia" ja että "kaikkeenpa sitä tartutaan". Ehdotusta ei ole argumentoitu vaan mitätöity. Mikä on kiinnostavaa.

En itse tunne lainsäädäntöä niin paljoa että osaisin sanoa onko vapaa-ajattelijoiden huomio aito. Jos se on, sitä ei voi ohittaa sanomalla asiaa pikkuasiaksi. Eikä myöskään rikkeen esittävällä taholla ole väliä. Sivistysmaissa "naurettavuus" ei ole argumentti lain edessä. Ja lain on oltava sama kaikille. Periaate on niin tärkeä että oikeuden jumalattaren silmät on tavattu kuvata sidottuina juuri tämän periaatteen vuoksi. Toisaalta mukana on tasapuolisuusaspekti joka on pätevä jopa siinä tilanteessa että temppu ei ole laiton vaan lainmukainen. Näin ollen lausunnot verovapaudesta voidaan nähdä sitä kautta että siinä kirkon ystävät puolustavat saavutettuja etuja.

En kuitenkaan itse lähtisi ratkaisemaan asiaa tätä kautta. Lähden juridiikan sijaan siitä "reiluudesta". Tätä nimittäin voi hakea montaa eri kautta. Jos uskonto tai siihen usein rinnastettu ideologia voi saada alkon tuotteita ilmaiseksi, olisi kenties miellyttävää lähestyä asiaa toisin. ; Jos vapaa-ajattelijat haluaa säästää miljoonia, niin ei varmasti kannata kieltää kirkkoon kuuluvilta verotonta viiniä. (Viinan viemistä toisten suista ei kannata koskaan tehdä jos haluaa itselleen suosiota.) Sen sijaan, reiluuden nimissä, vapaa-ajattelijoille pitäisi antaa verotonta koskenkorvaa. (Ateisti on kyllä kopsunsa ansainnut!) No, toki tässä on sekin puoli että vapaa-ajattelijoilla ei ole jäseniä jotta alkoholiverotuskikkailu taipuisi miljoonasäästöihin. Mutta uskon, että sinä päivänä kun päätettäisiin ja lakiin kirjattaisiin, että vapaa-ajattelijoiden tilaisuuksissa olisi aina tarjolla ilmainen shotti kossua ilmaiseksi ja itselle verovapaasti nousisi suosiokin nopeasti. Ilmainen kierros kaikille on tiettävästi kirkonkin keskeisimpiä vetonauloja ja suosiotekijöitä.

Ei kommentteja: