keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Avoin kirje Päivi Räsäselle

Päivi Räsänen puuttui blogissaan tiukasti klikkijournalismiin. (Räsänen tahtoo kieltää.) "Miten pitäisi reagoida valesivuston julkaisemaan huuhaauutiseen, jossa väitetään henkilön sanoneen jotakin, mitä hän ei ole koskaan sanonut? Julkisen sanan neuvoston uusi, ensi vuoden alusta toimikautensa aloittava puheenjohtaja Elina Grundström tarttui hiljattain ongelmaan. Hän totesi, että tahallaan valheellista tietoa välittävät sivustot uhkaavat sananvapautta. Netissä esiintyy uutispalveluina enenevästi valesivustoja, jotka julkaisevat tarkistamattomia ja virheellisiä tietoja. Useat valejutut ovat koskeneet maahanmuuttoa, etnisiä tai uskonnollisia vähemmistöjä, terveyttä tai julkisuuden henkilöiden tekemisiä. Tyylilajina saattaa olla myös satiiri, mutta kun jutut irrotetaan sivustosta ja niitä jaetaan eteenpäin, valitettavan monet lukijat erehtyvät pitämään lukemaansa totena. Surukseni olen tehnyt havainnon, että medialukutaito ei ole some-Suomessa korkealla tasolla. Kaikenlaista huuhaata levitetään eteenpäin ja uskotaan."

Ongelma onkin aito. Voisin toki olla huvittunut siitä että Räsäsestä "Sananvapaus perustuu totuuteen" koska enimmäkseen näyttää että hänen linjansa on ollut enemmän se että sananvapaus perustuu ei-toditettuihin uskomuksiin, kuten Jeesuksen sanomisiin. Mutta itse teema on niin tärkeä että en viitsi. "Kaikilla on oikeus omiin mielipiteisiinsä, mutta kenelläkään ei ole oikeutta omiin faktoihinsa. Journalismin ydin on se, että faktat ovat oikein" on pääsääntöisesti oikein kaunis periaate.

Sen sijaan otan esiin Räsäsen suoran puuttumisen. Hän ei referoi johonkin tiettyyn MV -lehden tai magneettimedian ilmoitukseen nimeltä. Nimeltä mainitaan sen sijaan jotain muuta. "Olen saanut lukuisia yhteydenottoja Tietoinfo-sivuston valeuutisesta, jossa väitetään, että olisin paikallisradion haastattelussa ottanut kantaa nuorten seksuaalisuuteen ja yksityiselämään liittyviin ikärajoihin. Juttu on alusta loppuun keksittyä pötyä." Olen itsekin jakanut tuon kyseisen Tietoinfon uutisen. Ja siksi olen tietenkin kirjeen kohderyhmää. Tähän täsmennykseen on syytä puuttua, jos ei muuten niin sen vuoksi että Räsänen asettaa syytöksen johon olen tietenkin osallinen. Ja tähän on vaikeaa puuttua muuta kuin kirjoittamalla aiheesta "Avoin Kirje".

Hyvä Arvoisa Päivi Räsänen

Ymmärrän että on syytä puuttua MV -lehtien tyylisiin ongelmiin. Johon tuo viittaamasi Grundström puuttui ainakin jos uskotaan Helsingin Sanomia. Eli klickbait -journalismista ja piilomainonnasta ollaan huolissaan.

Mutta että Kielletään Tietoinfo? Mitä ihmettä. Se tuottaa nähdäseni komediallisia uutisia jotka ivaavat juuri noita MV -lehden tapaisia. Olet ilmeisesti tiedostanut tämän koska mainitsen aivan erikseen "satiirisuuden" osana uhan kenttää.

Esimerkiksi "Uusi lakiehdotus kieltäisi juoksemisen ilman kypärää" ja "YK: Ihmisoikeudet ovat yliarvostettuja". Toki ymmärrän jos jolla on ns. parodiahorisontti mennyt nurinniskoin kun ovat lukeneet viittaamasi jutun. Jota et ilmeisesti oikein kehtaa aukikirjoittaa joten en sitten minäkään pidä korrektina avata kun varmasti loukkaa tai on epäsiveellinen tms.

Haluankin kiinnostuneena tiedostaa, että mikä on lain suhde sen kaltaisiin laitoksiin joita ulkomaisissa lähteissä edustaa "The Onion" tai "Christwire"? Miten käy maassamme jo toimiville "Lehdelle" tai Ilta-Paskallelle? Onko lakimuutoksessa jotain jota minun tulee hikipedian ylläpitäjänä tietää?

Ei kommentteja: