tiistai 4. heinäkuuta 2017

Millään nettimeemeillä ei ole väliä #HASHTAGONSAATANASTA

Taannoin netissä oli #BLACKLIVESMATTER -kampanja. Siinä korostettiin esimerkiksi poliisien tekemää väkivaltaa ja ampumisia jotka kohdistuivat tilastojen valossa selvästi useammin tummaihoisiin kuin muihin. Tämä suututti ihmisiä ja he perustivat vastakampanjan #ALLIVESMATTER. Jossa korostettiin että kaikkien elämä on arvokasta.

Näiden kahden iskulauseen välille syntyi taistelua. Mikä on tavallaan hupaisaa koska tosiasiassa niiden välillä ei ole ristiriitaa. Voidaan jopa sanoa että logiikan tasolla voitaisiin jopa sanoa niin että jos mustien elämällä ei olisi väkiä ei kaikkien elämälläkään voisi olla väliä.

Mutta tässä tietenkin katsottiin jotain ihan muuta kuin näiden sisältöä. Tarkalleen ottaen kysymys oli preferensseistä; #BLACKLIVESMATTER -kampanjalla oli kohde. Tilastollinen ero joka oli havaittu. Tämä ero oli se ongelma johon he halusivat puuttua. #ALLLIVESMATTER taas sanoi että tällä erolla ei ole relevanssia ja huomio pitäisi siirtää pois tästä tilastollisesta erosta.

Tämä jäi tietenkin sen jalkoihin että virallinen totuus tarkasteli iskulauseita kuin ne olisivat kirjaimellisia ja niitä käsiteltäisiin logiikkapohjalla ilman että niihin liittyisi lisäasenteita.

Tässä mielessä onkin hyvä muistaa että sama asenne ja tilastoero olisi voitu nostaa esiin kampanjalla #ALLLIVESMATTER joka alleviivaisi sitä että murhatilastoissa oleva ero korostaa sitä että tummaihoisten elämällä ei ole väliä. Ja että tämä olisi pakko korjata. Eli lause "kaikkien elämällä olisi väliä" alleviivaisi sitä että kaikkien elämää ei kunnioiteta samalla tavalla. Ja se olisi sovitettavissa iskulauseen taakse aivan täysin.

Ja jos kampanja olisi rakennettu tältä pohjalta #ALLLIVESMATTER ei olisi saanut tukea niiltä jotka nyt tätä samaa iskulausetta kannattivat. Itse asiassa he todennäköisesti vastustaisivat sitä. Koska kysymys on siitä mihin kontekstiin ja ideologiseen ryhmään iskulause liitetään. Ei edes siitä ollaanko asioista samaa mieltä vai eri mieltä.

Itse näkisin että Alllivesmatter ja Blacklivesmatter ovat molemmat pintatasollaan lauseita joista enemmistö on ainakin virallisesti samaa mieltä. Riitaa oli kuitenkin paljon. Koska ihmiset riitelivät. Ja asiat.

Poliittisia muoti-ilmiöitä ja iskulauseita ei pyöritetä logiikalla koska ihmisiä ei pyöritetä logiikalla. Selitykset joilla iskulauseita oikeutetaan eroavat yleensä vahvastikin niistä asenteista joilla niitä tehdään.

Ei kommentteja: