Perusstrategia on suojata keskilinja kilvellä. Toinen voi lyödä kilpeä pois tieltä, ja etenkin niitä kilpiä joita pidetään vain keskeltä kiinni ja joita ei ole tuettu käsivarteen voidaan tätä kautta kääntää. Mutta tämä voidaan estää tukemalla kilven reunaa omaan miekkaan. Tällöin reuna saa tukea samaan tapaan. Ja kun olet suojannut keskilinjan, sinulla on avoinna reitti toisen puolustuksen läpi. Sitä voi käyttää hyväksi ja sen estäminen on vaikeaa.
Jos toisellakin on kilpi varusteena, tilanne tietenkin muuttuu vaikeammaksi.'Yritän valottaa näiden perustekiikat piirroksin. Vaihtoehtoina kilven kanssa on monia, mutta tässä kohden keskityn niistä kahteen. Oletan että miekkailija on perinteiseen tapaan oikeakätinen, eli hän pitää kilpeä vasemmassa kädessä. Asento on meleeseen sopiva. Jos suojaudutaan ammuksilta, kilpi on luonnollisesti mahdollisimman paljon edessä. Tässä kuitenkin ideana on suojata eri tavalla:
1: Vasemmanpuoleinen kilpisuojaus. Tällöin kilpikäsi on eteenpäin. Se antaa mahdollisimman suuren suoja -alueen. Toisin sanoen kädensija on "sisällä" ja kilven "vaakunapuoli" on ulospäin. Kilven reuna osuu käteen (kuin se olisi kahdella remmillä kiinni, tosin ilman sitä.) Tämä on passiivinen, "valmis asento".
2: Oikeanpuoleinen suojaus, jossa kilpikäsi menee rinnan yli oikealle puolelle. Kilven vaakunapuoli on taas keskilinjaltasi ulospäin ja kädensija on sisäsuunnassa. Kilven reuna on kyljessä. Kilven antama suoja -alue ei ole yhtä edessä. Tämä on "aktiivinen" asento. (Ja jos kilpi olisi kahdella remmillä kiinni, tätä asentoa ei voisi tehdä.)
Tästä ja hieman edistyneemmästäkin keskikokoisen kilven käytöstä on melko valaiseva esimerkkivideo:
hammaborg talhoffer variations for viking shield and sword.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti