Mäntsälä on yleensä ollut lähinnä paikka jonne joutuu jos yrittää mennä muualle. "Jos sä lähdet Lahteen, joudut Mäntsälään." Siellä tapahtui kuitenkin Mäntsälän kapina. Se alkoi Ohkolan työväentalolla ja laajeni 28 helmikuuta 1932 Mäntsälän suojeluskuntatalolle. Nelisen sataa kapinallista laajeni. Lapuan liike organisoi sille tukea. Liike oli oikeistolainen ja se vihasi kommunisteja ja sosiaalidemokraatteja. Lisäksi sitä leimasi antidemokraattisuus, eli pettymys lailliseen demokraattiseen päätäntätekoon.
Käsitellään oikeistolaista kulttuuripiiriä jonka mielestä sensuuri on kätevää. 1930 oli säädetty erityiset kommunistilait, joiden vaikutuksesta vasemmiston poliittista toimintaa tehtiin laittomaksi. Lehtiä lakkautettiin ja vankeustuomioita jaettiin. Kommunistit ja sosiaalidemokraatit olivat jotain jota pidettiin poliittisesti epäkorrekteina aina vankilatuomioihin asti.
* Tätä henkeä ei nykyään ole helppoa löytää, paitsi tietenkin siinä missä esitetään että kritiikki hallitusta vastaan on räksytystä joka pitää lopettaa. Oppositiossa aikaisemmin sananvapautta ja poliittista epäkorrektiutta ja toisinajattelijuutta korostava suuntaus joka oman vallassaolon aikana lähettää viestiä "pulinat pois" ei itse asiassa ole sittenkään niin kaukana tuon ajan asenteista. On jännittävää miten "toisinajattelija" -termiä itseensä liittäjä puhuu nyt yhden vaalituloksen jälkeen "opposition" irrelevanttiudesta ja vähättelee kaikkea kritiikkiä kutsumalla sitä ties millä pejoratiivisilla termeillä "räksytyksestä" "kitinään". Väliä on pari viikkoa joten on selvää että sananvapaus on vain vapautta sanoa näitä "oikeita mielipiteitä". Moni nuiva ei selvästi kannatakaan sananvapautta vaan sitä että äänessä on juuri heidän omaa viestiään. Demokratiakin on jotain johon on tässä ollut ambivalentti suhde. Nyt demokraattisesti valittu hallitus on jotain jolle "marginaalista vikinä" on absurdi ja hassu asia koska sehän olisi epädemokraattista. Kun perussuomalaiset olivat oppositiossa, vastaavia viestejä ei näiltä samoilta ihmisiltä kuultu.
1930 -luvulla alkoivat "kyyditykset" joissa oli kyse vapaudenriistosta ja siirrosta toiseen maahan, Venäjälle. Marsilaisuus haluttiin kitkeä ja maastasiirtää. Tähän toki käytettiin myös vasemmistolaisten tilaisuuksien häiriköintiä ja vasemmistolaisten tilojen umpeennaulaamista ja muuta vastaavaa aktivismia.
* Asenne oli hieman samansuuntainen kuin nykyajan uusnatseilla jotka ovat halukkaita "pakkaamaan neekereiden muuttolaatikot" ja jotka ehdottavat uskonnottomille "muuttoa Pohjois-Koreaan".
Kapinan henki oli siinä että demokraattisesti valitun hallituksen olisi erottava jotta yhteiskuntarauha säilyisi. Eli on tehtävä kuten oikeisto sanoo tai. Iskulaiseena "On parempi kulkea laittomuuden kautta laillisuuteen kuin laillisuden kautta laittomuuteen."
* Liike esitti asian viittaamalla laillisuuteen ja laittomuuteen hyvinkin siinä hengessä jota Jouko Piho on sittemmin tuonut maassamme tutuksi. Ja se on kannattanut sen tyylistä suhdetta lain rikkomiseen jota Päivi Räsänen on pitänyt kristityille tärkeänä omantunnonkysymyksenä.
Kapinassa oli paljon ironisia piirteitä. Ne tiivistyvät pääasiassa presidentti Svinhufvudiin.
* Svinhufvud oli jossain määrin ironinen mies itsekin. Hän oli aikanaan ollut järjestämässä Suomeen kuningasta. Ja hän kuului niihin muutamaan vaikuttajaan jotka ajoivat kuningashanketta mutta jotka päätyivät sen kariuduttua toimimaan itse jonkin aikaa presidenttinä.
* Hän oli itse asiassa Mäntsälän kapinaan osallistuvien tahojen suosikkipresidentti. Kuitenkin hän itse korosti että hän on koko elämänsä puolustanut laillisuutta joten hän ei voi tukea kapinallisten tekemää lakia rikkomaan kannustavaa toimintaa. Hän itse asiassa aikoi soveltaa Mäntsälän kapinallisiin lakia, tarkalleen ottaen tasavallan suojelulakia. Tämä laki taas oli oikeiston säätämä ja sen tavoitteena oli olla marxilaisten kontrollointi. Siinä hengessä laki kirjoitettiin ja se mielessä se oli läpiajettu, joten tilanne oli hieman mielenkiintoinen.
* Svinhufvud oli kannattanut monarkistia mutta kun hänelle tarjottiin despootin paikkaa hän kieltäytyi. Moni demokratian kannattaja olisi voinut taipua häntä helpommin. (Rehellisesti sanoen en tiedä miten itse suhtautuisin tuonlaatuiseen tilaisuuteen.) Hän kuitenkin lähinnä vitsaili tilanteesta eduskunnassa.
Tämä tuli nyt vaan mieleeni kun nykyään eduskunnassa oikeistolaisesti sävyttynyt Kokoomus-Keskusta-Perussuomalaiset puhuvat yhteiskuntarauhasta jossa on erilaisia ukaaseja ja pulinat pois -mentalitettia. Ehkä me emme ole niin kaukana noista olosuhteista. Tosin näyttää siltä että Suomessa ei tällä hetkellä ole ketään joka taipuisi Svinhufvudin rooliin. Toki vallassaollessa ei voida puhua mistään uudesta Mäntsälän kapinasta. Jotain mänttien apinalaumailua vain...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti